Sorozatos vetélés hátterében IR állhat?

Tisztelt Doktorno!

Erdeklodni szeretnek, hogy IR lehet-e korai magzatelhalas hattereben? Volt terheleses vercukor meresem, ahol az ehgyomri ertek 5.5 mmol/l lett, majd terheles utan 2 oraval 3.6. Ennek senki sem tulajdonitott jelentoseget. 
En viszont szeretnem megerteni a bennem zajlo problemat, miert vesztettem el 4 terhesseget, az utobbi kettot korai 7-8. hetben. Volt hormonvizsgalat is, PCOS- kepet mutatott. Meg a doktorno it tagadta, hogy a IR okozna vetelest, azt mondta esetleg terhessegi magas vercukrot. Ennek ellenere, az interneten, foleg angol oldalakon egyertelmuen leirjak, hogy Metformint kell szedni az elso 12 hetben.
Altalaban tulsulyos, pattanasos, erosen szorosodo holgyeknel merul fel a PCOS gyanu, en 60kg vagyok es 180 cm. Itt az website-on olvastam, hogy a tulzottan sovany noknel is lehetseges. Nos, en szuletesem ota vekony vagyok es nagyetku.
Bizom benne, eleg informaciot adtam magamrol ahhoz, hogy valami erdemleges valasszal szolgaljon.

Tisztelettel

K.A.

Tisztelt K.A.!

Részvéttel olvastam a többszöri vetélésről. Inzulin rezisztencia, PCOS sajnos gyakran áll a várandósságok elvesztésének hátterében, testsúlytól függetlenül. Vércukor terhelés során a 120. percre érdemben csökkenő vércukor érték, hormon elétérések alátámaszthatják a diagnózist. A kezelés nem csupán metformin szedéséből áll, hanem ennél sokkal komplexebb, életmódbeli változtatásokat is igényel.
Fennálló szénhidrát anyagcsere zavar esetén a terhességi cukorbetegség kialakulásának valószínűsége valóban nagyobb.
Gyakori vetélés hátterében ugyanakkor nem csak szénhidrát anyagcsere zavar, hanem véralvadási problémák és immunológiai eltérések, stb. is állhatnak.
Remélem sikerül mihamarabb megtalálni a probléma okát, s Ön is mihamarabb anyai örömök elé nézhet.

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin

Csökkenő vércukor értékek az OGTT során

Kedves Katalin!

Nőgyógyászom elküldött kivizsgálásra Pcos gyanújával, sajnos az inzulinrezisztencia vizsgálat eredménye még nincs kész a terheléses cukorvizsgálat viszont igen. A hormonokkal elvileg nincs emmi baj normális értékűek.Ezáltal szeretném megkérdezni Öntől, hogy mit jelezz ha a 2 órás vércukrom alacsonyabb az éhgyomori cukromnál, sőt az egy órás is alacsonyabb az éhgyomorinál? Ez jelent valamit Ön szerint? nagyon köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: B.Zs.

Tisztelt B.Zs!

A vércukorterhelés során észlelhető csökkenő vércukorértékek inzulintúlsúlyra, tehát inzulinrezisztencia jelenlétére utalhatnak. Érdemes alaposabban utánajárni, a leleteket PCOS, inzulinrezisztencia kezelésében jártas szakemberrel kiértékeltetni.

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin

160 gr CH mellett fogyok, pedig nem kéne

Kedves Dr Nas Katalin,

kérném tanácsát a következő problémámra:
60 év feletti ffi vagyok, diabétes betegségem nemrég került megállapításra
éhhomi cukorleletem 7,5-8,5 volt
MEFORAL 500 tabletta szedése mellett 160g CH diétát kaptam javaslatként
170cm/68kg okán nincs túlsúlyom, egész életemben bőségesen táplálkoztam elhízás nélkül,
édességet alig fogyasztottam,
a fenti diétázás eredményeként testsúlyom csökken, így a szigoró diétát tartani nem tudom
minden olvasható irodalom a túlsúlyos betegeket említi, ez rám nem érvényes
nem tudom, mit lehet a követendő táplálkozási tanács az esetemre vonatkozóan?
Fáradozását előre köszönöm

K.T.

Tisztelt K.T.!

A testsúly csökkenés megállítása mindenképpen célszerű, ehhez a napi szénhidrát bevitel mennyiségének növelését javasolom, a reggeli kivételével az összes étkezését 5-5g szénhidrát tartalommal érdemes növelni a minőségi arányok megtartásával, ez összesen napi 180g CH bevitelét jelenti.
Amennyiben ez sem állítaná meg a testsúly csökkenését, következő lépésben utóvacsora is beiktatható, 15-20g lassú felszívódású szénhidrát erejéig. Fontos, hogy az étrend szénhidrát bevitel szempontjából szigorú, kiegyensúlyozott, minőségileg és mennyiségileg is szabályozott legyen. Mindezek mellett a rendszeres testmozgás is igen jótékony hatású, itt elsősorban izommegtartó, –növelő súlyzós edzésre gondolok (edzések után is szükség lesz 10 gr gyors CH bevitelére).

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin

A pajzsmirigy-működés beállítása elengedhetetlen

Tisztelt Doktornő!


Inzulinrezisztenciám, pcos, és pajzsmirigy alul működésem van, alacsony progeszteron szintem (6 éve szeretnénk babát, meddőségi kezelésre járunk, páromnak csak lombik lehet. 2 éve inszemináció volt a problémák utána kezdődtek, előtte minden értékem normális volt (kivéve a progeszteron), se pcos, se pajzsmirigy alul működés. Jelenleg kb. 1,5 hónapja paleo diétát csinálok és heti 2x-3x sportolok. Jobban érzem magam, megszűntek a reflux szerű tüneteim, állandó felső légúti betegségek. Vitamint is szedek (Huminiqum, D3 vitamin és Kelp tabletta, Maca gyökér por).

Az értékeim diéta előtt:

vércukor terhelés előtt: 5,1
vércukor-terhelés 60 perc: 8,8
vércukor-terhelés 120 perces: 6,3
inzulin szint: 4,9
inzulin-120 perces: 40

Szeretném megkérdezni, hogy ez mennyire számít rossz értéknek? Erre nap 500mg Merckformint szedek. 

Pajzsmirigy: 
T4 szabad frakció: 14,21
T3 szabad frakció: 3,45
TSH: 4,64

Erre Letrox tablettát kaptam, viszont ezt még nem szedem. Olvastam, hogy a pajzsmirigy “vezeték” elzáródása esetén fordulhat elő, hogy a T4 és T3 érték normális, viszont a TSH magasabb. Szeretném megkérdezni, hogy egy pajzsmirigy UH vizsgálattal esetleg ez kimutatható? Szeretném elkerülni a hormon szedését, illetve meggyőződni, hogy nincs más megoldás.
köszönettel: C.B.

Tisztelt C.B.!

Inzulinrezisztencia, PCOS esetén a paleolit étrend sajnos nem megfelelő - még akkor sem, ha a tünetek jelenleg jobbak-, mivel nem biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát ellátást, melyek a kezelés szempontjából elsődlegesek.
A 60 perces vércukor értéke kiugróbb, a 120 perces sem csökken vissza a kiindulási értékre. Arányaiban nézve az inzulin szint emlkedés is igen kifejezett. A leletek kiértékelésekor nem csak az abszolút értékek számítanak, hanem a leletek egymáshoz viszonyított aránya, illetve a fennálló panaszok is. A gyógyszeres és egyéb kezelés meghatározása a Kezelőorvos feladata, aki a leletek, a panaszok, a tünetek, a kórtörténet ismeretében állítja be a megfelelő kezelést.
A megfelelő pajzsmirigy működés elengedhetetlen a szervezet alapvető működéseinek fenntartásához, az optimális szénhidrát anyagcseréhez, a babácska megfelelő szellemi és testi fejlődéséhez. Semmilyen pajzsmirigy "vezeték" elzáródásra nem jellemző ez a hormon állás, egyszerűen arról van szó, hogy megfeszített munkával (=magasabb TSH) a pajzsmirigy még képes biztosítani a szükséges szabad hormon szinteket. Gyermekvállaláshoz a 2 mIU/l alatti TSH érték optimális. Pajzsmirigy ultrahang az Ön által vágyott információt nem tudja megadni, de pajzsmirigy működés eltérésének esetén a vizsgálat elvégzése tanácsos.
Mihamarabbi egészséges gyermekáldást kívánok!

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin

Szoptatás alatt újrakezdeni a kezelést?

Kedves Doktornő!
Ott kezdem, hogy 7.5 hónapos a kisfiam. Jelenleg is szoptatom, most kezdtük el a második étkezést kiváltani. Így még elég sokat szopik. Szépen gyarapszik, tejem is van, bőven! (Sokszor túl sok is!)

Évekkel ezelőtt diagnosztizálták nálam már a pco-t, majd kicsivel később, az IR-t is. Mostani kisfiam a 3 terhességből a 3. gyermek. Ebből 2 gyermekem lett a 3-as kezelés “következménye”. :)

Viszont, nem vagyok jól.
Tartom a diétát, emelt CH bevitellel. Nagyon hypózom, hullik a hajam, fáradt vagyok, ingerlékeny, feledékeny, pattanásos, és a kilók, csak úgy szépen sunyiban jönnek fel. (78 kilóval jöttem ki a kórházból, jelenleg 87 vagyok. 168 centi magas.) Semmit nem csinálok másképp, nem eszem másképp. Szorulásom is van, nagyon.

Voltam a háziorvosnál, legyintett, h amíg szoptatok, az endokrinológia sem fog velem érdemben foglalkozni. Kiírt egy TSH-t, ami 0.7-let. (Tartomány 0.4-4.0-ig) Azt mondta, ez jó lett. Biztos? Nem kételkedni szeretnék, csak megerősítést. Illetve, ami nekem nagyon feltűnt, hogy a vérzsír Triglycerid 0.49 ami ugye 1.7 felett jó. Tudom, nem elemzünk látatlanban, de nekem ez az érték sem “tetszik”. Még vashiányom van. Arra írt (volna) vasat, de mondtam, h ilyen szorulás mellett, biztos nem fogom bevenni.

Olvastam már a válaszok között, h nem ajánlott szoptatás alatt a MET alapú gyógyszerek szedése. Viszont a fórumon olvastam, h egyre többször tesznek az orvosok kivételt.

Ha Ön, Kedves Doktornő ilyen előzményekkel úgy ítélné meg, h talán nekem is érdemes lenne-e metet szednem, akkor Ön szerint milyen laborvizsgálatokat kellene vinnem, h megállapíthatnák, h mekkora az eltérés, és hogy kell-e, gyógyszer, és ha igen, mennyi. Lehet ilyenkor hormonképet nézetni? Van értelme? Messze lakom én Budapesthez, (350km-erre) h “csak úgy” felmenjek, és aztán annyival “eljöjjek”, h diétázzak tovább, és menjek vissza, ha már nem fogok szoptatni.

Drága Doktornő! Van remény?

Tisztelettel és Köszönettel:

Berbuch

Kedves Berbuch!

Szeretettel gratulálok a gyermekekhez!
A leírt panaszok arra engednek következtetni, hogy a szénhidrát anyagcsere nem optimális. Természetesen a szénhidrát anyagcsere megítélése vércukor terheléses vizsgálattal történik, ennek hiányában az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelésről nyilatkozni nem lehet. Szénhidrát anyagcsere felmérése ismert inzulin rezisztenciás esetekben a szülés után 6 hónappal esedékes.
Mindezek mellett jelenleg Magyarországon a szoptatás melletti metformin kezelés nem elfogadott. Étrendkiegészítők használata gyakrabban fordul elő, az esetleges eltérések figyelembe vételével.
A mozgásról nem ír, hogy azt milyen szinten tudja csinálni a gyermekek mellett. A rendszeres testedzés a szorulásos panaszokon is enyhíthet.
Önmagában a TSH értéke rendben, a triglicerid értéknek pedig 1.7 mmol/l alatt van a normál tartománya, tehát ezzel sincsen gond.
Amennyiben van már menstruációs ciklusa, akkor érdemes hormonokat is nézetni, ha nincs, akkor a pajzsmirigy működés közelebbi vizsgálata, illetve a szénhidrát anyagcsere állapotának felmérése időszerű.
Remény mindig van.

Tisztelettel: Dr. Nas Katalin

nas_katalin2Dr. Nas Katalin

Panírozott kész ételek

Tisztelt Dusa Fanny!

Sokat olvasok mostanában az élelmiszerekről, és azt szeretném megtudni, hogy a mirelit, panírozott húsételek (csirke, cordon bleu) valóban nagyon egészségtelenek, és rákkeltő anyagokat tartalmaznak?

Köszönöm!

Balázs

Kedves Balázs!

Tény, hogy az előre készített mirelit panírozott termékek nem az egészséges táplálkozás csúcsa, de nincs tudomásom hogy rákkeltő anyagokat tartalmaznának. A transzzsírsav tartalmuk lehet magas, illetve karcinogén anyagokat akkor tartalmaznak, ha odaégettük.
Helyettük inkább javaslok frissen panírozott húsokat hetente 1-szer.

Üdvözlettel:

Dusa Fanny

Chron-betegség mellett PCOS?

Tisztelt Doktornő!

12 éve Crohn beteg vagyok, az utóbbi időben viszont sajnos jelentkeztek a PCO tünetei is rajtam. Kértem a háziorvostól TSH vizsgálatot már többször is (általában 2-3 havonta amúgy is megyek a Crohn miatt), de sajnos a labor nem végezte el (amúgy a CRP sem csinálják már meg, pedig az nekem döntő érték a betegségemhez). Ön szerint milyen összefüggés van a két betegség között? Mennyire kezelhető a kettő együtt?

Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Mária (42 éves)

Tisztelt Mária!
A Crohn-betegség és a PCOS sajnos kölcsönösen rontják egymást. Jó hír ugyanakkor, hogy az egyik betegség javulásával a másik betegség tünetei is enyhülhetnek.
A két betegség együttes kezelése nem túlságosan egyszerű, de megoldható. Különösen nagy figyelmet érdemes fordítani a megfelelő étrendre, de mindenképpen komplex kezelés javasolható.

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin

alacsony vc értékek terhesen?

Tisztelt Doktornő!
2012 júliusában -a jellegzetes tünetek megléte következtében – pcos-t állapított meg a nőgyógyászom, ezzel egyidejűleg IR-t is (cukor: 0 perc: 4.6, 60 perc: 6.6, 120 perc 4.8; inzulin 60 perc:21.1, 120 perc:24.8)
A Merckformin gyógyszer szedését elkezdtem, ennek hatására 2013 májusában teherbe estem, 2014. február elejére várjuk a babánkat. A terhesség 12.hetéig fokozatosan el kellett hagynom a Merckformint az orvos utasítására, azóta nem szedek semmi gyógyszert. Sok kismama a terhességi diabétesz kialakulása miatt szorong, engem pont az ellenkezője nyugtalanít, a túl alacsony cukor értékek.
A terhesség alatt cukorterheléses értékeim: 14.héten: cukor 0 perc: 3.3, 60 perc: 4.6, 120 perc: 2.8; 24.héten: 0 perc: 3.3, 60 perc: 3.7, 120 perc 3.5. A 36.heti vérvizsgálatnál az éhgyomri cukor értékem 3.4. (Az inzulin értékeket nem vizsgálták.)
Ami nagyon nyugtalanít, hogy a cukor értékem nagyon alacsony az egész terhesség alatt, holott soha nem volt problémám azelőtt alacsony értékek miatt.

Kérdésem Doktornő felé, hogy 1.a babára nézve káros-e, hogy ilyen alacsony a cukrom, 2.mi okozhatja ezt ( talán az inzulinom magasabb lehet?), illetve 3.terhesség után várható-e, hogy újra “normalizálódni” fog (4-5 körülire)? Származhat-e bármi baja a Babának az alacsony cukor miatt?
Várom szíves válaszát!
Előre is köszönöm! Tisztelettel: Judit

Tisztelt Judit!

A leírtak alapján felmerül, hogy okoztak-e bármilyen panaszt a várandósság alatt jelentkező alacsonyabb vércukor értékek.

Alacsonyabb éhomi vércukor értékek előfordulhatnak várandósság esetén, hiszen éjjel hosszabb idő telik el étkezés nélkül, s a babácska szükségleteit is fedeznie kell a szervezetének. Ugyanakkor a terheléses vércukor vizsgálat egy provokált teszt, a mindennapi életben ritkán fogyasztunk el egyeszerre 75g gyors felszívódású szénhidrátot.

Fontos tudni, hogy a várandósság alatt általában romlik a szénhidrát anyagcsere, tehát "szerencsés alkat" az, akinek ismert PCOS és inzulin rezisztencia mellett sem kell aggódnia a terhességi cukorbetegség kialakulása miatt.

Ugyanakkor kiemelkedően fontos, hogy a szénhidrát anyagcserét a lehető legkevésbé terhelje meg a várandósság. Ehhez jó eszköz az egyenletes szénhidrát elosztás (alacsony vércukor értékek esetén napi 6-7x-i étkezés javasolt a szénhidrátok megfelelő mennyiségi, minőségi és időbeni elosztásával), valamint Nőgyógyásza által engedélyezett rendszeres testmozgás.

Amennyiben a babácska megfelelően fejlődik (méret, súly), s Önnek nincsenek alacsony vércukor értékekre utaló panaszai, mint pl a szédülés, eszmélet vesztés, verejtékezés, remegés, akkor az alacsonyabb vércukor értékek miatt magzati károsodás nem valószínűsíthető.

Szülést követően várhatóan a korábbi vércukor értékek lesznek mérhetőek, a szénhidrát anyagcsere felmérése a szülést követően 6 hónappal javasolható.

Örömteli, bensőséges szülésélményt kívánok!

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin