Vizsgáltassam ki a gyerekem is IR-re?

Tisztelt Doktornő!

Én egy, a Mens Mentisben kezelt IR-es nő vagyok, Dr. Breyer Helga az orvosom. Van egy 3 éves kislányom. Az édesapja családjában nagyon gyakori a cukorbetegség (apai nagymamája hosszú évek óta inzulinos, apai nagypapája gyógyszerrel kezelt cukorbeteg) Édesapja is vélhetően IR-es vagy cukorbeteg, de még nem vizsgáltatta ki.
Bár az én családomban senki nem küzd ilyen betegséggel, én mégis IR-es lettem.
Szeretném kivizsgáltatni kislányomat, hogy veszélyeztetett-e, esetleg van-e már vmilyen kezdődő cukorproblémája.
Szeretném elvinni Önhöz, és egy laborvizsgálatra, amennyiben indokoltnak tartja. Nem túlsúlyos, 3 évesen 103-104 cm és 17 kg, magas, normál testalkatú, inkább vékony. Mégis félek az örökölt dolgoktól.

Kérem segítsen, javasolja-e a találkozást, van-e mód és lehetőség a Mensmentisben gyermeklabor vizsgálatra és ha igen, miket kellene vizsgálni?

Köszönettel: E.

Kedves Eszter!

Ebben a kicsi korban nem lehet még a kóros állapotot laborilag igazolni. Nem bántanám a kicsi lányt egyelőre semmiféle laborvizsgálattal, annál is inkább, hogy még ha kimutatható is lenne, akkor se maradna más terápiás eszköztár, mint a diéta. A javaslatom az, hogy vegyék fel a gyerek dietetikussal a kapcsolatot, aki megtanítja Önöknek, hogyan s mennyit kell egy ekkora kislánykának étkeznie, (natív cukormentesen) hogy elejét vegyük a bajnak.

A prevenció mindig a leghatékonyabb gyógymód. Kiskamasz, -kamaszkorban aztán majd sor kerülhet egy anyagcsere felmérésre.

Üdv:

tobisch_borbalaDr. Tobisch Borbála

Menopausa vagy ismét IR

Tisztelt Doktornő!

39éves 3 kisgyermekes anyuka vagyok Nagyfokú izzadás és libidó megszűnése miatt kerestem fel a lakóhelyem szerinti nőgyógyászatot. 2009 óta van tudomásom a hypofízis adenomámról amire a mai napig szedem a bromocriptint (napi1) IR-rel és pajzsmirigy alulműködéssel is kezeltek már. Utolsó menstruációm augusztus 29.-én volt,vérvétel szeptember 11.-én történz A mostani labor eredményem a következő:
LH 5,94 U/L
FSH 4,7 U/L
Prolaktin 127,3 mIU/L
Ösztradiol 332,1 pmol/L
Progeszteron 1,3 mmol/L
Tesztoszteron 1,0 mmol/L
Vércukor 0′ 4,4 mmol/L
Vércukor 60′ 3,0 mmol/L
Vércukor 120′ 4,2 mmol/L
Inzulin 0′ 2,4 mIU/L
Inzulin 60′ 15,8 mIU/L
Inzulin 120′ 18 mIU/L

Mi lehet a bajom?
Esetleg újra IR vagy menopausa??
Várom válaszát!

Tisztelt Kérdező!

Az FSH és az LH értékek alapján a menopausa kizárható.

A szénhidrátanyagcsere a vércukorterheléses lelet alapján nem optimális, nagyon szembeszökő a 60 perces vércukorszint-esés.

Inzulinrezisztencia esetén az étrendi és mozgás kezelés egy életen át javasolható, hiszen javuló értékek esetén is megmarad a hajlam. Ez irányban érdemes tehát tovább vizsgálódni. Természetesen a pajzsmirigyműködés jelen állapotának felmérése sem maradhat ki.

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin

Nincs PCOS inzulinrezisztencia nélkül

Kedves Dr. Nas Katalin!

Nőgyógyászom elküldött női hormon illetve terheléses cukor, inzulin vizsgálatra, melyek eredménye véleménye szerint jók, viszont az anti müllerian hormon értéke 8,7 lett, mely egyértelműen pcos mutat, így ezt is diagnosztizálta nálam (mindkét petefészkemben több mint 12 db ciszta van.). Ön szerint létezik pcos, inzulinrezisztencia nélkül? El vagyok keseredve , mert nem hiszem el hogy nincs semmi a policisztás petefészek hátterében. Nőgyógyászom stimulálni szeretne a petefészek mükődést gyógyszerekkel. Ön szerint érdemes egy endokrinológus orvost felkeresnem? Nagyon köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: B. Zs.

Tisztelt B. Zs.!

Szerintem nem létezik PCOS inzulinrezisztencia nélkül. Ugyanakkor az inzulinrezisztencia mértéke egyénenként igen eltérő lehet, s mivel nincs egységes szakmai irányelv a leletek értelmezésére, ennek megítélése is nagyon eltérő lehet. Nem feltétlenül csak a vércukor- és inzulineredmények abszolút értéke lehet mérvadó, hanem az egymáshoz való viszonyuk is, mely viszonylag alacsonyabb abszolút értékek ellenére is vezethet inzulinrezisztencia diagnózisához.

Tehát igen, érdemes hozzáértő szakembert felkeresni.

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin

Update mellett hízom

Tisztelt Dusa Fanny!

Táplálkozási problémával kapcsolatban kérném segítségét. Kb. 5 éve Update életmód szerint élek, ezeket a termékeket fogyasztom. Cukor- és fehérlisztmentes ételekről van szó, lényegesen kevés szénhidráttartalommal.

Ennek segítségével 20 kilót sikerült leadnom és tartottam is, egészen 1 évvel ezelőttig. Akkor lassan elkezdtek rám visszajönni a kilók illetve más panaszaim is lettek. Mivel azonban fiatal vagyok és nagy nehézségek árán sikerült megszabadulni a feleslegtől, mégis ez zavart a legjobban. Már akkor PCO-ra gyanakodtam, a leletek alapján azonban nem derült ki egyértelműen soha, a vércukros vizsgálat is rendben volt, így sokáig húzódott a dolog. 1 hónappal ezelőtt állapították meg egyértelműen, a panaszok megjelenése óta ( 1 év alatt) azonban 15 kilót visszaszedtem.

3 hete gyógyszert is kaptam, Meforal 500-at, amiből 1*1-et kell szednem. A mozgással sincs gond, heti 4szer sportolok. Azt gondoltam, hogy az étkezés is rendben van, hiszen nem eszem egészségtelen ételeket. A súlyom azonban mindezek ellenére nő.

Mivel az Update termékek alacsony szénhidrátot tartalmaznak, így nekem évek óta a napi ch mennyiség 80-100g körül van. Nem tudom, lehet-e ez az oka a folyamatos súlygyarapodásnak? Az orvos által meghatározott 160g kötelező? Tanácstalan vagyok, nem tudom, mi lehet az oka annak, hogy nem tudok fogyni, sőt, súlyt tartani sem annak ellenére, hogy egészségesen étkezem, sportolok és mostmár gyógyszert is szedek.

Előre is köszönöm válaszát!

További szép napot kívánok!

Tisztelettel:

Mariann

Kedves M.!

A probléma igen összetett. A PCOS/IR diétájának nem szabad szénhidrát szegénynek lennie, napi minimális CH mennyiség 120-160g között mozog. Ez egyéni, hogy kinek mennyi a sikeres diétához a minimális.

A 80-100g napi bevitel nagyon kevés, ez lehet az oka annak, hogy a kilók nem lefele, hanem gyors ütemben visszafelé jönnek. A szénhidrátra nagyon is szükségünk van, csak nem midegy milyen mennyiségben és minőségben vesszük magunkhoz. Tartós szénhidrát csökkentett diéta esetén kiéheztetjük a szervezetet, mintha nem kapna az autó benzint, ezért inkább raktároz, hogy legyen tartalék.

A 160g az elején kötelezően is felfogható, de az elosztást személyre kell szabni, mikor, mennyit és milyen minőségű CH-t kell megenni.

Javasolnám egy dietetikus felkeresését, hogy megtanítsa a pontos diétát és tényleg kezelve legyen a PCOS.

Üdvözlettel:

Dusa Fanny

Az IR-em ártalmas az anyatejes babámra?

Kedves Doktornő!

Második kislányom 5 hetes és csak szoptatással táplálom. 3630 grammal született és most már 5,13 kg és 7 cm-t nőtt. Első gyermekem is nagyon gyorsan gyarapodott (de nem ennyire) és hasonlóan pufók volt. Mikor elkezdtem a hozzátáplálását 6 hónaposan, akkor kezdett el csökkenni a pufóksága. Most 22 hónaposan normál testalkatú.
Azért aggódom, mert a a teherbeesés segítésére az egyébként spontán teherbeesések és problémamentes terhességek előtt, kaptam kezelést PCO miatt a Mensmentisben (Metformin, D-vitamin) . A diétát már egyáltalán nem tartom. Plusz 10 kg súlyfelesleget vittem át a második terhesség kezdetére, erre még jött rá plusz 5 kg szülés után. (Mindkét szülésnél kb. 16 kg-ot gyarapodott a súlyom szülésre.)
A kérdésem az, hogy az esetleges anyagcserezavar, magasabb inzulinszint az anyatejen keresztül hatással lehet gyermekem túl gyors gyarapodására? Veszélyeztetem ezzel a gyermekem egészségét? Válaszát előre is köszönöm. Zs.

Kedves Anyuka!

Sajnos az irodalom nem képvisel egységes álláspontot ezügyben. Alapvetően az inzulin molekula nem jut be az anyatejbe. De: ha bejut is, a gyomorban inaktíválódik - mint minden fehérje. Így tehát nem vezet elhízáshoz.
Mostani frissebb, még nem megerősített, kutatási adatok ezeknek azonban ellentmondani látszanak.
Mindenesetre a tapasztalat az, hogy általában az anyatejes elhízottal egyébként érdekes módon nincsen hosszútávon baj.

Ezzel együtt majd érdemes lesz a hozzátáplálásnál figyelni és esetleg dietetikai segítséget igénybevenni. Ugyanis ha az anyának a terhesség alatt esetlegesen nem optimális az anyagcseréje, akkor sajnos a magzat nagyobb eséllyel válik maga is inzulinrezisztenssé, így már gyermekként is nagyobb hajlama lehet a tartalékolásra.

Tisztelettel:

tobisch_borbalaDr. Tobisch Borbála

Félrevezető a HOMA index!

Kedves Katalin!

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy 1 évvel ezelőtti laboromon a HOMA-index: 3,07 (referencia értékek: 0,00-2,50), PCOS-t diagnosztizáltak nálam. Mindenhol azt olvasom, hogy 2 érték felett a HOMA-index inzulin-rezisztenciára való hajlamot jelez, 4 felett van konkrét inzulinrezisztencia.
Akkor jelenleg van IR-em vagy nincs? Nagyon köszönöm válaszát!

Kedves A.!

A HOMA index éhgyomri értékekre vonatkozik, a terhelés további értékeit nem veszi figyelembe. Az inzulin rezisztencia alapos diagnózisa a terhelés során mérhető inzulin és vércukor értékek alakulását is figyelembe veszi számos más tényező, mint pl. a beteg panaszai, állapota, kórtörténete, stb. mellett. A PCOS diagnózisa ezen felüli tünetek, panaszok jelenlétét is feltételezheti.
Amennyiben szeretne utánajárni szénhidrát anyagcseréje jelen állapotának, érdemes inzulin rezisztencia kezelésében jártas szakorvos felkeresése, hogy meghatározhassák az állapot felméréshez szükséges vizsgálatokat, majd értékeljék őket.

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin

Terhesség alatt és után is romolhat az IR

Aki Pcos-ás annak szülés után a hormonja stabil marad úgy mint terhesség alatt?…azaz nem annyira hízik..vagy pedig felborul és újból minden a régi lesz,úgy értem ,hogy hiába fogyózik nem fogy.Mit tud erről mondani a Doktornő?

Válaszát előre is köszönöm.

T. A.

Tisztelt T. A.!

A PCOS hátterében meghúzódó anyagcsere zavar a várandósság alatt általánosságban romlik. A várandósságot követően érdemes ismételten felmérni, s ennek megfelelően alakítani a komplex kezelést.

A szénhidrát anyagcsere zavar önmagában előre menő folyamat, megfelelő komplex kezelés nélkül várandóság előtt, alatt és után is romlás várható hosszabb-rövidebb időn belül. Tehát a tünetek ennek megfelelő alakulása várható, még ha a szülést követően elő is fordulhat átmeneti javulás.

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin

Nem fejlődnek az embriók

Tisztelt Doktornő,
kisfiúnk megszületése után 1 évvel úgy gondoltuk, hogy jöhet a kistestvér. Az elmúlt 1 évben 3 lombikunk volt, sajnos sikertelenül. (az első gyermekünk is lombikbaba, akkor még spermagondok miatt, ami azóta rendeződött). Úgy tűnik mos már velem van a baj. Az utolsó 2 lombiknál már a beültetésig sem jutottunk el, mert 2-3 naposan leálltak az embriók a fejlődésben. Augusztus óta AVIVA tornázom és Inofolicot iszom, napi 2-szer. Az utolsó lombikunk november végén volt.
Júliusban csináltattam egy terheléses cukor vérvételt, aminek ez lett az eredménye (36éves vagyok 174cm 70kg):

  • Glükóz 0 perc: 4,8mmol/l
  • Glükóz 120 perc: 5,4mmol/l
  • Inzulin 0 perc: 16,6
  • Inzulin 120 perc: 32,8

A nőgyógyász és endokrinológus szerint ez így rendben van, én mégis úgy érzem, valami nem stimmel.
A hormon vérvétel eredményeim (ciklus 1.fele – 8.nap)

  • AMH: 0,3 –ez sajnos a sok lombikok miatt nagyon lecsökkent
  • Prolactin: 1473 mU/l – ez 2 hónap Bromocriptin szedés után 165-ra csökkent
  • TSH: 1,94 mIU/l
  • FSH: 3,8 U/l
  • LH: 4 U/l
  • Ösztr: 149,4 pg/ml
  • Prog: 6 nmol/l
  • Tesztoszteron: 2,4 nmol/l
  • Ciklus végi hormon vérvétel: (22.nap –28 napos ciklus)
  • FSH: 15,1 U/l
  • LH: 25,7 U/l
  • Ösztr: 222,4 pg/ml

Szeretném megkérdezni, hogy az eredményem utalnak-e inzulinrezisztenciára, és ha igen, ez állhat-e az embriók fejlődésének leállásának hátterében?
Esetleg milyen további vizsgálatokat kellene megcsináltatom?
Előre is nagyon köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel:
M.G.

Tisztelt M.G.!

Leletei utalhatnak inzulin rezisztenciára, mely hozzájárulhat az embriók fejlődésének leállásához, de nem feltétlenül magyarázza azt. A pontosabb diagnózis felállításához érdemes lehet a vércukor terhelés során 60 percnél is megmérni a vércukor és inzulin szinteket. Érdemes lehet a pajzsmirigy működés alaposabb meghatározása, serum D-vitamin szint mérés, genetikai vizsgálat.

Tisztelettel:

nas_katalin2Dr. Nas Katalin