Tisztelt Doktornő!

Én egy, a Mens Mentisben kezelt IR-es nő vagyok, Dr. Breyer Helga az orvosom. Van egy 3 éves kislányom. Az édesapja családjában nagyon gyakori a cukorbetegség (apai nagymamája hosszú évek óta inzulinos, apai nagypapája gyógyszerrel kezelt cukorbeteg) Édesapja is vélhetően IR-es vagy cukorbeteg, de még nem vizsgáltatta ki.
Bár az én családomban senki nem küzd ilyen betegséggel, én mégis IR-es lettem.
Szeretném kivizsgáltatni kislányomat, hogy veszélyeztetett-e, esetleg van-e már vmilyen kezdődő cukorproblémája.
Szeretném elvinni Önhöz, és egy laborvizsgálatra, amennyiben indokoltnak tartja. Nem túlsúlyos, 3 évesen 103-104 cm és 17 kg, magas, normál testalkatú, inkább vékony. Mégis félek az örökölt dolgoktól.

Kérem segítsen, javasolja-e a találkozást, van-e mód és lehetőség a Mensmentisben gyermeklabor vizsgálatra és ha igen, miket kellene vizsgálni?

Köszönettel: E.

Kedves Eszter!

Ebben a kicsi korban nem lehet még a kóros állapotot laborilag igazolni. Nem bántanám a kicsi lányt egyelőre semmiféle laborvizsgálattal, annál is inkább, hogy még ha kimutatható is lenne, akkor se maradna más terápiás eszköztár, mint a diéta. A javaslatom az, hogy vegyék fel a gyerek dietetikussal a kapcsolatot, aki megtanítja Önöknek, hogyan s mennyit kell egy ekkora kislánykának étkeznie, (natív cukormentesen) hogy elejét vegyük a bajnak.

A prevenció mindig a leghatékonyabb gyógymód. Kiskamasz, -kamaszkorban aztán majd sor kerülhet egy anyagcsere felmérésre.

Üdv:

tobisch_borbalaDr. Tobisch Borbála