Kedves Doktornő!

Második kislányom 5 hetes és csak szoptatással táplálom. 3630 grammal született és most már 5,13 kg és 7 cm-t nőtt. Első gyermekem is nagyon gyorsan gyarapodott (de nem ennyire) és hasonlóan pufók volt. Mikor elkezdtem a hozzátáplálását 6 hónaposan, akkor kezdett el csökkenni a pufóksága. Most 22 hónaposan normál testalkatú.
Azért aggódom, mert a a teherbeesés segítésére az egyébként spontán teherbeesések és problémamentes terhességek előtt, kaptam kezelést PCO miatt a Mensmentisben (Metformin, D-vitamin) . A diétát már egyáltalán nem tartom. Plusz 10 kg súlyfelesleget vittem át a második terhesség kezdetére, erre még jött rá plusz 5 kg szülés után. (Mindkét szülésnél kb. 16 kg-ot gyarapodott a súlyom szülésre.)
A kérdésem az, hogy az esetleges anyagcserezavar, magasabb inzulinszint az anyatejen keresztül hatással lehet gyermekem túl gyors gyarapodására? Veszélyeztetem ezzel a gyermekem egészségét? Válaszát előre is köszönöm. Zs.

Kedves Anyuka!

Sajnos az irodalom nem képvisel egységes álláspontot ezügyben. Alapvetően az inzulin molekula nem jut be az anyatejbe. De: ha bejut is, a gyomorban inaktíválódik - mint minden fehérje. Így tehát nem vezet elhízáshoz.
Mostani frissebb, még nem megerősített, kutatási adatok ezeknek azonban ellentmondani látszanak.
Mindenesetre a tapasztalat az, hogy általában az anyatejes elhízottal egyébként érdekes módon nincsen hosszútávon baj.

Ezzel együtt majd érdemes lesz a hozzátáplálásnál figyelni és esetleg dietetikai segítséget igénybevenni. Ugyanis ha az anyának a terhesség alatt esetlegesen nem optimális az anyagcseréje, akkor sajnos a magzat nagyobb eséllyel válik maga is inzulinrezisztenssé, így már gyermekként is nagyobb hajlama lehet a tartalékolásra.

Tisztelettel:

tobisch_borbalaDr. Tobisch Borbála