kover_pasiAz elhízás okai lehetnek genetikailag meghatározott okok is, de jelentős szerepük van a  környezeti káros hatásoknak (mérgező környezet), mint: kevesebb fizikai aktivitás, nagy mennyiségű, magas zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztása.

Ezért a genetikai kutatások mellett egyre nagyobb jelentősége van a viselkedési szokásokkal kapcsolatos környezeti tényezők befolyásolására irányuló egészségfejlesztő, pszichológiai módszereknek.

Magyarán: az elhízottak korszerű terápiájában a pszichológus egyre nagyobb szerephez jut!

Az elhízás kezelésében óriási szerepe lehet a megelőzésnek: már kora gyermekkorban elő kellene segíteni a helyes táplálkozás kialakítását, a rendszeres mozgás beiktatását a napirendbe. Ez azonban nem csökkenti a másodlagos prevenció jelentőségét, mivel az elhízottakat valamilyen hatékonyabb, eredményesebb kezelésben kellene részesíteni.

Így csökkenthetőek lennének a káros egészségügyi következmények, javulna az elhízottak további életminősége.

A gyermekkorban kialakuló elhízás okai mellett (lásd a gyermekkori elhízás pszichés háttere menüpontot!) az alábbi pszichológia magyarázatok állhatnak a háttérben. A magyarázatok alapján különféle terápiás alternatívák körvonalazódhatnak.

Viselkedés és kognitív terápiák

Az étkezési zavarok legfeltűnőbben viselkedési szinten jelennek meg, ezért a viselkedés kezelése elsőrendű.

A viselkedésre irányuló módszerek közé tartozik a betegek aktív részvételének elősegítése, viselkedéselemzés, az életmódváltásra irányuló motiváció megerősítése, közös célmeghatározás.

Ezek segítenek a beteg felelősségérzetének növelésében, a kontrollérzés fokozásában.

A viselkedésterápiában arra kell figyelni, hogy a viselkedésváltozás ne csak látszólagos legyen. Az evészavarban szenvedőknek gyakran vannak kognitív torzításai, amelyeknek a megváltoztatása szintén a terápia fontos eleme.

Ilyen torzulás pl. az események jelentőségének túlbecslése („ Ha egyszer megszegem a diétát, és túl sokat eszem, akkor már úgyis mindegy; felesleges erőlködni és folytatni”) vagy a dichotóm – minden vagy semmi – gondolkodás ( „Ha vége lesz a fogyókúrámnak, akkor elmegyek a kedvenc éttermembe, és jól bezabálok”).

Pszichoanalitikus megközelítés

Az elhízást összefüggésbe szokták hozni az intimitási távolság szabályozással (az elhízott körülbástyázza magát), illetve a szexualitással kapcsolatos külső és belső ingerek szabályozásával (az elhízott emberek kevésbé vannak kitéve külső csábításoknak az ellenkező neműek részéről, így kevésbé kell ellenállniuk ezeknek a külső ingereknek).

A pszichoanalitikus magyarázatok szerint a felnőttkori evészavarok hátterében gyakran találhatók traumatikus élmények, pl. bántalmazás, szülői elhanyagolás, családi konfliktusok, szexuális frusztrációk, nem kívánatos terhesség stb. A két alapvető ösztön – a táplálkozás és a szexualitás között szoros a kapcsolat, gyakran találkozunk agresszív vagy szexuális ösztönök elfojtásával.

Ezek felderítése fontos lehet a további kezelés szempontjából.

Családterápia

Az evészavarokban sokszor a leghatékonyabb terápiás megoldás, ugyanis a családdinamikának, a családi szokásoknak, étkezési kultúrának jelentős szerepe van az evészavarok kialakulásában. Különösen a 18 éves kor alattiaknál elengedhetetlen a családterápiás módszer alkalmazása.

Általában ebben a fajta terápiában megpróbálják feltárni a tünet családbeli szerepét,  pl., hogy az evés az adott családon belül milyen célokat szolgál, mennyire elfogadott a nassolás, a TV nézés közbeni étkezés, egyáltalán mit jelképez az étel, mennyire fontos státusszimbólum.

Csoportterápia

csoportterápiaA csoportterápia több szempontból is hasznos lehet.

A hasonló problémákkal küszködő emberek mindig könnyen egymásra tudnak hangolódni, és ösztönösen is segítenek egymásnak. Az evészavaros betegeknél cél az önérvényesítés és önkifejezés elősegítése. Ugyanakkor fontos, hogy a betegek egymást ne erősítsék meg kóros szerepükben és ne a negatív hozzáállást és a pesszimizmust tanulják meg egymástól.

Ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő szakértelemmel vezetett önsegítő csoportban vegyenek rész az elhízottak. A csoportterápiák lehetnek ú.n. kreatív terápiák, pl. festés, agyagozás, ahol a különböző alkotások szimbolikája jól használható, vagy pl. testorientált terápiák, amelyek a testképzavar oldását célozzák. Ezek a nonverbális módszerek jól kiegészítik a verbális terápiákat.

Fontos a megfelelő kezelés kiválasztásánál az elhízás okainak feltérképezése, és az egyénre szabott módszerek kialakítása.

A Mens Mentis Egészségcentrumban havi gyakorisággal vannak csoportos pszichoterápiás jellegű alkalmak. Ezen általában inzulinrezisztenciával küzdő hölgyek vesznek részt. A terápiát tapasztalt szakemberek segítik. Érdeklődj az info@mensmentis.hu címen vagy tájékozódj a Centrum honlapjáról a Hírekből!