Előbb tisztázzuk az elhízás fogalmát!  A BMI kalkulátor hozzávetőlegesen megmondja, hogy van-e túlsúlyod;  szimplán túlsúly van rajtad vagy az elhízott kategóriába tartozol. Nem teljesen pontos ez az eszköz sem, hiszen nem minden a kilók száma: lényegesen fontosabb, hogy a testtömeg-összetételed milyen. Lehet, hogy a testtömeg-indexed (BMI) a normális sáv felső határán vagy afölött van, de a testtömeged nagyobb része izom. Egy biztos, ha a BMI kalkulátor szerint el vagy hízva, ott cselekedni kell. Egyébként pontosabb képet nyersz akkor, ha a kalkulátor ítélete mellett figyelembe veszed a derékbőségedet. Még pontosabb számokat kapsz, ha elmész egy profi testzsír-százalék mérésre!*

*A Mens Mentis Egészségcentrumban lehetőség van Inbody testösszetétel-mérésre. A vizsgálatot dietetikus végzi el a reggeli órákban, előzetesen egyeztetett időpontban, az ára 3.000 Ft. 6 éves kortól végezhető.

BMI kalkulátor

Súlyod: kg

Testmagasságod: cm

Számold ki a BMI-met!

18 év felett alkalmazható!

A referenciaértékek:

elhízás: BMI ≥ 30
túlsúly: 30 > BMI ≥ 25
normális testtömeg: 18,5 < BMI < 25
alacsony testtömeg: BMI ≤ 18,5

Nem mindegy, hogy a túlsúly hova koncentrálódik. A jobbik eset, ha a formád körte alakot vesz fel: a fenékre és combra rakódó súlyfelesleg nem annyira káros egészségi szempontból, mint ha alma típusú elhízásban szenvedsz.

Ezért érdemes a köldökvonallal egy magasságban megmérni centiméterrel a derekad – és ne tartsd vissza a levegőt! Ha nő létedre ez több, mint 88 cm, vagy férfi létedre több, mint 102 cm, akkor különösen veszélyeztetettnek számítasz! (A normális: 80 cm illetve 92 cm alatt van.) Ugyanis ez azt jelentheti, hogy nagy mértékű rejtett, ún.zsigeri háj lapul meg a pocakod alatt, ami viszont károsan befolyásolja az anyagcserédet, és komoly egészségügyi következményei lehetnek – vagy már vannak is.

Mitől hízunk el?

Az esetek egy részében csak saját magunkat okolhatjuk a túlsúlyunkért: napról napra több energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk. Persze, tudjuk, a képletet árnyalja a csökkent mozgással, cukrozott élelmiszerekkel, stresszel és alváshiánnyal járó civilizációs átok, melynek foglyaiként vergődünk. Hogy foglyok maradunk-e, azért az főleg a mi döntésünk.
Azonban a hízásra hajlamos – vagy már elhízott – emberek kisebb hányada – de nem csekély része –  abba a kategóriába esik, amikor valamilyen orvosilag kezelendő eltérésben szenved:

  • inzulinrezisztens állapotok (napjainkban már a gyermekek körében is terjed, és a lakosság közel fele érintett benne)
  • PCOS (többnyire inzulinrezisztenciával járó állapot, a nők tizedét érinti)
  • pajzsmirigy-betegségek (lakosság 8-15%-át is érintheti)
  • egyéb, ritkább hormonális rendellenességek

Már csak azért is érdemes megfelelő szakorvoshoz fordulni, hogy megtudd: minek is köszönheted a túlsúlyodat. Ha anyagcsere-elváltozás áll fenn, nagy eséllyel gyógyszert ír fel az orvos, amellyel könnyebben rendezhető az állapotod és megelőzhető a további romlás!

Túlsúlyos vagyok – na és?

Persze, dönthetsz úgy, hogy nem csinálsz esztétikai problémát a pluszkilókból, ezért kár a gőzért. De 10-15 év múlva egyet fogsz érteni a bölcsességgel: „Saját fogunkkal ássuk meg a sírunkat.” A folyamatos plusz megterhelés megbetegíti a szervezetet, és észrevétlenül alakul ki jó eséllyel a következő betegségek valamelyike:

  • magas vérnyomás
  • szív-és érrendszeri betegségek
  • cukorbetegség
  • ízületi problémák

És akkor még nem említettük a meddőség és a rákos megbetegedések, a depresszió, a trombózis és agyvérzés fokozott kockázatát – az elrettentő lista itt még nem ér véget.

Ha hosszú évek óta küzdesz jelentős túlsúllyal, akkor e szövődmények valamelyikével valószínűleg már találkoztál, vagy benned lappang. Ezért, ha legalább a magyar átlagéletkort szeretnéd megérni, elkerülhetetlen az orvosi vizsgálat. Minden egyes felesleges plusz kiló 1%-kal növeli annak az esélyét, hogy rosszindulatú daganat támadja meg a szervezetedet!

Hogyan tud segíteni az orvos?

A doktornak feladata kivizsgálni, hogy mi az elhízás fő oka, és az esetleges hormonális problémát rendeznie kell. Nagyon gyakori az inzulinrezisztencia vagy a pajzsmirigy-alulműködés, melynek gyógyszeres kezelése indokolt lehet.

Ha szövődmények gyanúja fent áll, akkor megszervezi a további vizsgálatokat és azok kezelését is mielőbb meg kell kezdeni.

Amennyiben nem diagnosztizálható hormonális elváltozás, de jelentős túlsúlytól kell megszabadulnod, azt is segítheti készítmények adásával, szigorúan komplex életmód-váltás mellett ( pl. orlistat: a zsír felszívódását akadályozza a vékonybélből).
Az orvosi kontrollnak folyamatosan fent kell állnia a terápia során, mert figyelni kell arra, hogy az egészségi állapot az elvártnak megfelelően javul-e.