Mint azt tudod, edzéseiden hatékonyabbá tehető a munka, ha személyre szabott terhelésadagolás történik meg. Ebben nagy segítséget egy pontos, megbízható tudományos háttérrel rendelkező pulzusmérésre alkalmas „műszer” adhat.

Azt ne felejtsd el, hogy a pulzusszám csak EGY mutatója a szervezeted pillanatnyi működésének. A pontos állapot-meghatározásra ez önmagában kevés, tehát nem váltja ki ez a rendszer az orvosi és labor vizsgálatokat.

A pulzusszám méréssel mindenki a saját javára fordíthatja azt az egyszerű megfigyelést, amely szerint: minél keményebben edz, annál gyorsabban ver a szíve. Élsportolók és amatőrök egyaránt évtizedek óta támaszkodnak a pulzusszám mérés által adott információkra, mely szerint:

  1. A Polar pulzusszám-mérő óra olyan, mint egy fordulatszám vagy sebesség mérő: pontos információt ad az edzés intenzitásáról. Ha az autóban utazva tudnod kell mindig pontosan, milyen sebességgel mész, akkor sportolás közben ez még inkább igaz a szívedre és a pulzusszámodra!  Vajon milyen lenne letakart kilométer órával autózni….?
  2. A Polar pulzusszám-mérő óra lehetővé teszi, hogy használója a számára legmegfelelőbb tempóban eddzen.
  3. Az edzés alatti pulzusszám-mérés a legpontosabb módja a teljesítmény nyomon követésének.
  4. A fejlődés megfigyelhetővé és mérhetővé válik, ezáltal növeli a motivációt.
  5. Rövidebb időn belül nagyobb fejlődés érhető el használatával.
  6. Objektív megfigyeléseket tesz lehetővé: „Jó úton járok?” „Fejlődöm?”
  7. Segítségével pontosan meghatározható az ideális edzésgyakoriság és edzésintenzitás.
  8. Mivel testmozgás közben azonnali visszacsatolást nyújt, ezért a pulzusszám mérő óra a lehető legideálisabb edzőtárs.

Hogyan történik a pulzusszám mérése?

polarHa elkezdesz edzeni, pulzusszámod az edzés intenzitásával arányosan gyorsan emelkedni kezd. A Polar pulzusszám-mérő órák mellkasi jeladó öve érzékeli a szív által kibocsátott elektromos hullámokat (EKG-t), majd azokat elektromágneses jelek formájában a Polar pulzusszám-mérő órának továbbítja, amely pulzusszámként jeleníti meg kijelzőjén a mért adatokat.

A vért a szív keringeti a tüdőtől (ahol a vér oxigént vesz fel) az izmokhoz (amelyek az oxigént felhasználják a munkavégzéshez), majd onnan vissza a tüdőbe. Minél keményebb az edzés, annál több üzemanyagra van szükségük az izmoknak, és annál keményebben kell a szívnek dolgozni, hogy elegendő oxigéndús vért pumpáljon az izmokba.

Az állóképesség javulása azt eredményezi, hogy a szív egy-egy szívdobbanással nagyobb mennyiségű vért képes a testbe pumpálni. Ennek eredményeként nem kell olyan szaporán vernie ahhoz, hogy a szükséges oxigént eljuttassa az izmokhoz, amelynek következtében mind a nyugalmi pulzusszám, mind a különböző intenzitású testmozgások közben mérhető terhelési pulzusszám egyaránt csökken.

A Polar óra néhány mérőszámának magyarázata (mi mit jelent)

polar2OwnCal: Az edzés alatt felhasznált kalóriákat számolja. A Saját Kalória funkció az edzés alatti energiafelhasználást, illetve az adott időpontig számított összes kalóriákat mutatja. A Saját Kalória funkcióval a kalória-felhasználás alapján határozhatsz meg napi és heti edzéscélokat, majd az adott hét vagy egyetlen edzés folyamán nyomon követheted a felhasznált kalóriák számát.

OwnZone: Két különböző módon határozza meg a személyes pulzus-célzóna határértékeit. A Saját Zóna funkció személyre szabott és biztonságos, könnyű-közepes intenzitású edzészónát határoz meg.

A Polar pulzusszám-mérő órák többféle módszert használnak a Saját Zóna meghatározására.

Az elsődleges módszer az edzést megelőző bemelegítés során a szívfrekvencia változékonyság mérése. Megfelelő bemelegítésen végigvezetve, automatikusan egy biztonságos és hatékony pulzuszónát (a Saját Zónát) határoz meg az aktuális pszichés és fizikai állapotod alapján. Másik módja, hogy a Polar pulzusszám mérő óra automatikusan kiszámolja az életkorból becsült maximális pulzuson alapuló (220 – életkor) Saját Zóna határértékeket. A Saját Zóna a maximális pulzusszám 65-85%-nak felel meg.

Az ezen intenzitási szint alsó tartományában végzett edzések hosszú ideig biztonságosan végezhetők, és igen jó hatással vannak a testsúlykarbantartásra, míg a zóna felső tartományában való testedzés a kardiovaszkuláris edzettség javítására a legmegfelelőbb. A Saját Zónát edzés előtt minden olyan esetben újra meg kell határozni, amikor edzéshelyszínt és/vagy edzésmódot váltunk, vagy pszichés állapotunk megváltozik.

OwnZone Advanced: ez a funkció két edzésterületből áll: magas intenzitási szint (OwnZone High) és alacsony intenzitási szint (OwnZone Low), amelyek további lehetőségeket jelentenek az edzésben. Előfordulhat, hogy az alap Saját Zóna (OwnZone Basic) túl tág a specializáltabb edzéshez.

Az alacsony Saját Zóna alacsony-közepes/közepes intenzitási szintnek, vagy másképpen a maximális pulzus 65-77%-ának felel meg. Az alacsony Saját Zóna bemelegítésre, ülő életmódot folytató vagy kevésbé edzett alanyok fogyással kapcsolatos gyakorlataira, illetve betegségből vagy intenzív edzésből regenerálódó betegek számára ideális.

A magas Saját Zóna a teljesítménynövelést megcélzó közepes vagy magas intenzitású edzésnek, vagy másképpen a maximális pulzusszám 77-87%-ának felel meg. Edzés közben ezen intenzitási szintre váltva, például intenzívebb szakaszokat vihet az edzésébe.

Maximális oxigén felvétel (VO2max):  A test maximális oxigén fogyasztási kapacitása maximális terhelés esetén. Aerob erőnek vagy maximális oxigénfelvételnek is nevezik. A VO2max az aerob (kardiovaszkuláris) fittség gyakran használt mérőszáma.

Az aerob fittség szoros összefüggést mutat azzal, hogy a szív- és érrendszer milyen hatékonyan szállítja és hasznosítja a szervezetben az oxigént. Minél jobb az aerob fittséged, annál magasabb a VO2max.