Érdekességek

Elvették a szüleitől a 63 kilós ötévest

Nagy-Britanniában a hatóságok állami gondozásba vettek egy kislányt azért, mert ötéves korára 63 kilóra hízott. A kislány súlya nagyjából háromszorosa az átlagosnak, és a legnagyobb súly, melyet ennyi idős gyereknél valaha is feljegyeztek a szigetországban.

Az eset Newport városában történt még augusztusban, ám a helyi hatóságok a kislány személyiségi jogainak védelmében nem voltak hajlandók további részletekkel szolgálni. Azt sem hozták nyilvánosságra, hogy az ügy kapcsán akár a szülőket, akár bárki mást letartóztattak-e. A brit sajtónak annyit azonban sikerült kiderítenie, hogy már szeptemberre sikerült 50 kilóra fogyasztani a gyereket.

5 ok, amiért nem tud futással fogyni

A futás a legjobb egészségmegőrző és zsírégető sportok egyike. Ha azonban tényleg fogyni szeretne vele, akkor csalódni fog – hacsak nem tart be pár szabályt. A Huffington Post összeszedte, mik azok, amikkel hatásosabbá tudja tenni az edzését.
Ne eddzen mindig ugyanúgy

Bizonyára ön is tisztában vele, hogy az edzéseknél kell a változatosság, máskülönben a szervezet hozzászokik az adott terheléshez, így egy idő után nem lesz eredménye a dolognak. Ez nincs másként a futásnál sem: lehet, hogy úgy gondolja, hogy ha egy héten kétszer fut fél órát, akkor azzal gyors és látványos változást érhet el.

Ezt teszi a gyorskaja az agyaddal

1. Kulturálatlanná tesz. Ha kulturált akarsz lenni, akkor szokj le a gyorskajáról! Ezek a fajta ételek ugyanis elősegítik, hogy kevésbé értékeld a művészet és a zene szépségét – állítja a Torontói Egyetem új tanulmánya. Hogy miért van ez így? A gyorskaják a gyorsaságot és az azonnali jutalmazást idézik az agyunkba, és ezek mind türelmetlenekké tesznek minket.
2. Csődbe visz. Már az is megingathatja a józan gazdasági ítélőképességedet, ha csak elsétálsz egy gyorsétterem előtt. Ezt egy kísérlet bizonyítja, akinek szereplői 40 százalékkal hajlamosabbak voltak a gyors, ám rosszabb jövedelmezőségű hasznot választani, amikor egy gyorsétterem mellett álltak.

Mellékutak, vakvágányok 2.

Csaknem egy éve, hogy megírtuk az első részt. Azóta több tucatnyi „paleós” pácienssel találkoztunk a Mens Mentisben, tehát nem lehet úgy tenni, mintha a paleolit étrendről mint egy felkapott és folyamatosan terjedő irányzatról ne vennénk tudomást. A gond csak az számunkra, hogy ezek a páciensek – akik egyébként inzulinrezisztensek, PCOS-esek – nem voltak jól. Tehát paleóztak, ki rövidebb, ki hosszabb ideje, de eljöttek hozzánk és segítséget kértek. Pedig a paleoguruk azt hirdetik, hogy ennek segítségével hathatósan gyógyítható egy rakás betegség, köztük az inzulinrezisztencia és a PCOS is.

Kell egy kis leves a gyomornak

Újabb kutatás erősítette meg, hogy aki rendszeresen eszik levest, az könnyebben veszi fel a harcot az elhízással. Emellett a téli levesezés segít a megfázásos tünetek enyhítésében, az immunrendszer általános erősítésére pedig csontlevest érdemes fogyasztani. De levessel enyhíthetők az emésztőrendszeri panaszok, és megelőzhetők a daganatos betegségek is. Miért érdemes levest enni?

A leves kitűnő fogyókúrás táplálék. Felmérések eredményei szerint aki étkezéskor levest is eszik, összességében akár 20 százalékkal is kevesebb kalóriát fogyaszt, mint aki kihagyja. A levestől ugyanis eltelik az ember, ezért a sokkal nagyobb kalóriájú főételből már jelentősen kisebb adagot vesz magához.

Hogyan célszerű a vitaminokat szedni?

Az étrend kiegészítők rendszeres szedésével akár kárt is okozhatunk szervezetünkben, sőt gyengíthetjük immunrendszerünket – figyelmeztet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense az egyetem legfrissebb hírlevelében.

Sokan azt gondolják, hogy megvédik magukat a légúti fertőzésektől, ha ugyan nem mozognak, nem étkeznek rendszeresen és változatosan, de egész évben vitamin és ásványi anyag tablettákat szednek. Miközben az igazság az, hogy az élelmiszerekből bevitt vitamin a kisebb mennyiség ellenére is hatékonyabb, mert jobban hasznosul – mondja Veresné Dr. Bálint Márta.

Glükóz és a szellemi teljesítmény

A glükóz egyfajta cukor, amitől az agy üzemanyag ellátása függ. Vizsgálatok kimutatták, hogy a glükóz hozzáférhetőség romlása negatív hatással lehet a figyelemre, az emlékezetre és a tanulásra, és azt, hogy a glükóz adása ilyen tekintetben javíthatja a kognitív funkciót. Az agy a kihívást jelentő szellemi feladatok során szintén több glükózt használ fel. Ezért, a jó kognitív funkció érdekében különösen fontos lehet a vércukorszint optimális szinten tartása. A rendszeres érkezés segíthet ennek elérésében.

Butább lesz a tinédzser az energiaitaltól

A serdülők különösen sokat és mélyen alusznak, ezalatt “érik meg” az agy. A fokozott koffeinfiogyasztástól viszont a mély alvás megrövidül. Koffeinivó patkányoknál lelassult az agy érési folyamata – állapították meg svájci tudósok.

A koffein fogyasztása lassíthatja a fiatalok agyfejlődését – hívták fel a figyelmet svájci kutatók az állatkísérleteik során kapott eredményekre. Mindez azért fontos, mert a gyerekek és fiatalok fogyasztotta koffein mennyisége több mint hetven százalékkal emelkedett az utóbbi harminc évben, a növekedés pedig mindenek előtt a koffeintartalmú energiaitalok számlájára írható.

Súlyemelés várandósan - egészséges vagy felelőtlen?

Amikor egy nő a kilencedik hónapban van, általában üldögél, vagy fekszik és reménykedik, hogy nem kell már sokat várni kisbabája érkezésére. Nem így van ezzel Lea-Anne Ellison. A 35 éves los angelesi bodybuilder hölgy fotói hatalmas vitát gerjesztettek az interneten, Lea-Anne ugyanis hatalmas pocakjára ügyet sem vetve, súlyokat emel a fényképeken.

Ellison képei szeptember 15-én kerültek fel a Facebookra, s azóta több tízezer komment érkezett a fotókhoz, amelyekben egymástól igencsak eltérő véleményekkel találkozhatunk. Míg egyesek támogatták és biztatták Lea-Anne-t (köztük magukat orvosnak mondók is), a nagy többséget szó szerint sokkolta a hölgy tevékenysége.

Azt hisszük, legalább olcsón lakunk jól, pedig dehogy

Az olcsó termékek sokszor valójában drágábbak, mint prémium társaik vagy az általunk is könnyedén elkészíthető, jobb minőségű változatuk. Összeállításunkban bemutatjuk, mit tartalmaznak, mennyit érnek valójában az olcsónak hitt, népszerű kényelmi élelmiszerek.

Az alábbi termékek mind megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. Fontos, hogy az összetevők listája mindig azzal az alapanyaggal kezdődik, amelyből a legtöbb található a termékben, és így halad a lista az egyre kevesebb felé.