maganyos_kislany_4Nagy-Britanniában a hatóságok állami gondozásba vettek egy kislányt azért, mert ötéves korára 63 kilóra hízott. A kislány súlya nagyjából háromszorosa az átlagosnak, és a legnagyobb súly, melyet ennyi idős gyereknél valaha is feljegyeztek a szigetországban.

Az eset Newport városában történt még augusztusban, ám a helyi hatóságok a kislány személyiségi jogainak védelmében nem voltak hajlandók további részletekkel szolgálni. Azt sem hozták nyilvánosságra, hogy az ügy kapcsán akár a szülőket, akár bárki mást letartóztattak-e. A brit sajtónak annyit azonban sikerült kiderítenie, hogy már szeptemberre sikerült 50 kilóra fogyasztani a gyereket.

„Miért nem lépett közbe valaki már korábban, ahelyett, hogy idáig fajultak volna a dolgok?” – tette fel a kérdést a Daily Mailben Joanna Nicolas gyermekvédelmi tanácsadó, aki 18 éve tartó pályafutása során még sosem találkozott ennyire szélsőséges esettel.

Newport városának politikusai is arra keresik a választ, hogy történhetett, hogy a kislány ennyire elhízott. „Az idők szomorú jele. Igazán szörnyű, hogy egy gyerek idáig juthat” – fogalmazott Tom Suller konzervatív tanácsos.

forrás: http://www.nlcafe.hu/eletmod/20131210/elhizott-gyerek-allami-gondozas/

palos_attilaPálos Attila kommentje:

A cikket olvasva nem éreztem azt, hogy húha, ilyen hogy történhet meg…? Milyen hülye a szülő..  Ilyen és ehhez hasonló eset tuti nincs máshol és Magyarországon sem, persze.

Sajnos, nem ez a helyzet..

Én régóta foglalkozom gyerekekkel a magánpraxisomban illetve szakközép iskolában tartok testnevelés órát . Mit látok?

Azok a vidám mozgékony kisgyerekek, aki pár éve még órákat rohangáltak az udvaron, barátokkal fociztak, bringáztak, mostanra, kamasz gyerekként csoda, ha meg bírnak mozdulni.  Mintha fizikai fájdalmaik lennének, ha pár percet sportolni kell! Magyarázható ez a kamaszkori életkorral járó állandó fáradtsággal, de felesleges.

Az igazság az, hogy a mai fiatalok nem szeretnek sportolni, nincs, ami motiválná őket. Milyen példákat látnak a médiában? A valóság showkban, a sorozatokban ?

Otthon a családoknál ritkán látnak követendő példát, a szülők dolgoznak látástól vakulásig , egyre kevesebb pénzért. Nincs erejük még a kamasz gyereket is nógatni, hogy menjen sportolni. Egyszerűbb egy okostelefonnal lekötni a figyelmét. Egyszerűbb bedobni egy felvágottat egy zsemlébe és azt adni reggelire, mint zabkását főzni a gyereknek. Amúgy is a zabkása olyan ízetlen.., egyél inkább fiam, egy kakaós csigát.

A mai magyar gyerekeknél katasztrofális a helyzet. És nem állítanám, hogy egy elit gimikben ez sokkal jobb, mint egy város peremén lakó, szegényebb családok gyerekeinél. Az iskolákban rengeteg lexikális anyagot próbálnak bele verni a gyerekek fejébe, pedig ezeknek a  töredékét fogják alkalmazni az életben. Hasznos lenne a több táplálkozástani óra, az önismereti foglalkozás, a sok érdekes sportág megismertetése. Abból biztosan rátalálnának arra a sportra, amelyet szívesen űznek.

Mondják sokan, de ott van a testnevelés óra, sok évfolyamban heti ötször… minek ide még új sportág?

De amikor ezt bevezették, nem mérték fel a feltételeket (létesítmények , felszerelés, személyi feltételek, stb)!  A testnevelés tematikában egymásra épülő időszakok vannak. Atlétika, labdajátékok, szertorna, 64 ütemű gimnasztika gyakorlatsor, botgyakorlatok, távolugrás felmérése, stb… Ez mind szuper – lenne…  Ha  a torna órákra kötelezően járó diákoknak ezek sikerélményt okoznának,  és egyúttal fejlesztené a kondicionális képességeiket, a helytelen testtartásukat korrigálnák, a testösszetételüket jó irányba befolyásolnák. És itt van a kutya elásva, mert nem ez történik, a tananyag sem jó. Amit évtizedek óta kötelező megcsináltatni a gyerekekkel minden évfolyamban, az vajon megfelelő válasz-e a fiatalok életmódváltásából fakadó civilizációs ártalmakra? A gyorséttermi ételekre, a literszámra fogyasztott cukros löttyökre?

A választ megkapják, ha körbenéznek az iskolákban.

Elítélendő-e az a szülő aki hagyja a gyerekét betegre hízni ma Magyarországon? A válaszom nem. Sorolhatnám hosszan, mennyi mindenkit el kéne ítélnünk, akiknek ez “köszönhető”. De változni úgysem fog semmi. Inkább azon gondolkozzunk, mit kell tennünk, hogy az utánunk jövő generáció már ne így nőjön fel!

gyerek_elott_a_szulo_a_pelda